Image
Image
Image

  Erasteel

  Leverans i världsklass - TRAMO ETV löste produktionsstopp på 36 timmar för Erasteel

  Ståltillverkaren Erasteel har stolta anor som sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Med utgångspunkt från klassiska bruksorter såsom Långshyttan, Söderfors och Vikmanshyttan har man i generationer tillverkat högklassiskt stål för tillverkning av de mest krävande av produkter. Idag levererar man främst Powder Metallurgy och High Speed Steels för precisionstillverkning inom bland annat verktygs-, bil-, rymd- och energiindustrin. Erasteel är idag ett franskägt, internationellt företag, med global täckning genom sina 8 fabriker, 6 servicecenters och 12 säljkontor, fördelade över samtliga kontinenter.

  I sin fabrik i Långhyttan sker varmvalsning av det material som producerats i stålverket i Frankrike och som sedan omvandlats från stålgöt till stålämnen vid fabriken i Söderfors. Tillverkningen är väldigt energiintensiv vilket ställer höga krav på elkomponenter. Transformatorer måste klara hög värme, övertoner och annat skräp som skapas i en så specialiserad industrimiljö.

  Det var ett haveri i varmvalsverket i Långhyttan som ledde till att Erasteel först kom i kontakt med TRAMO ETV. Normalt har man reserver gällande strömförsörjningen till de driftskritiska delarna av fabriken, men den här gången var det annorlunda. Efter att ha felsökt i ett halvt dygn stod det klart att det var en havererad transformator som orsakat driftstoppet. ”Det var mycket bråttom och maskintillverkaren hade 7 veckors leveranstid för den transformator vi behövde”, säger Anders Johansson, Maintenance Engineer på Erasteel. I stället vände man sig till TRAMO ETV och deras Trafoakuten.

  Vi var inte TRAMO-kunder sedan tidigare men lyckligtvis kom vi snabbt i kontakt med TRAFO-akuten. Bemötandet var enastående. Service och kundbemötande var kanon. Bättre kan det inte bli.

  - Anders Johansson, Maintenance Engineer, Erasteel

  Efter att ha diskuterat kravspecifikationen kunde TRAMO ETV se till att tillverkningen kom i gång direkt. ”Vi har förstått det stora värdet av att kunna tillhandahålla tillverkningskapacitet när våra kunders behov är som störst. När Erasteel hörde av sig, reagerade vi direkt”, säger Marcus Löfgren, VD på TRAMO ETV.

  Trots en något udda specifikation (bland annat 860 volts spänning) kunde leveransen gå i väg snabbt och mindre än 30 timar senare hade man en ny, specialanpassad transformator i sin fabrik. ”Det är unikt att man får en så snabb leverans. Tack vare Trafoakuten stod valsverket inte stilla i mer än 48 timmar”, säger Anders Johansson.

  Många inköpsavdelningar ser idag över sina samarbetspartners. Faktorer som miljöpåverkan, närhet, leveranssäkerhet har blivit allt blir viktigare i valet av leverantörer. Här är initiativ som Trafoakuten, men också hög servicegrad mer och mer avgörande för hur man väljer. ”Priset är inte det primära längre, speciellt inte när läget är akut. I vårt fall kostar ett stillestånd mycket pengar, så närheten till leverantören är helt avgörande. Dessutom var service och kundbemötande kanon. Bättre kan det inte bli”, avslutar Anders Johansson.